Siirry sisältöön

eRallycross -auto ja kumppanuussopimus Valmet Automotiven kanssa

Turun AMK ja Valmet Automotive ovat allekirjoittaneet strategisen kumppanuussopimuksen. Opiskelijat rakentavat yhteistyössä Valmet Automotiven kanssa sähkö-rallicross-auton, jollaisia on maailmassa tällä hetkellä vain yksi.

Auto on yhteistyöalusta, jossa voimme konkretisoida keskeisimmät osaamis- ja tutkimustarpeet autotehtaan kanssa. Eräs näistä on akku- ja polttokennoteknologia, jota varten olemme perustamassa laboratoriota.

Valmet Automotive julkisti torstaina 9.11. tiedon, että se laajentaa suunnittelupalvelujaan ja avaa tänään uuden tuotekehitys- ja suunnittelutoimiston Turkuun ElectroCityyn. Turun toimipaikan erikoisosaamisaluetta ovat muun muassa sähköajoneuvoihin liittyvät ratkaisut.

Turun toimipaikka tarjoaa tuotekehitys- ja suunnittelupalveluja ja täydentää Valmet Automotiven tarjontaa Uudessakaupungissa. Valmet Automotiven tuotekehityksen strateginen painopiste on sähköisen liikenteen ratkaisuissa, ja Turun toimipaikka tukee myös autotehtaan yhteyteen valmistuvaa akkutehdasta.

– Olemme tyytyväisiä, että Valmet Automotive laajentaa tuotekehitys- ja suunnittelutoimintaansa Turkuun, sillä se avaa meille uusia mahdollisuuksia tutkimus- ja kehitysyhteistyöhön. Akku- ja polttokennolaboratoriomme perustaminen sekä yhteishankkeet sähköajoneuvojen suunnittelussa ja valmistuksessa ovat kumppanuussopimukseemme liittyviä konkreettisia yhteistyöesimerkkejä, toteaa rehtori Vesa Taatila Turun ammattikorkeakoulusta.

Insinööri- ja tradenomiopiskelijat saavat projektin

– eRalliCross-projekti tarjoaa laajan oppimis- ja tutkimusalustan muotoilusta markkinointiin, projektin taloushallinnosta ajodynamiikkaan ja elektroniikkaan. Mukana on siis sekä insinööri- että tradenomiopiskelijoita, kertoo koulutus- ja tutkimuspäällikkö Ari Putkonen.

Hihat kääritään heti huomenna eli auton aihiota aletaan purkaa perjantaina Sepänkadulla. Kyseessä on normaali henkilöauton kori. Osat kierrätetään asianmukaisesti, ja sen jälkeen alkaa rallicross-auton rakentaminen, jolloin toiminta siirtyy Lemminkäisenkadun tiloihin. Valmista pitäisi olla vuonna 2019.

– Sitä ennen päästään jo ajamaan digitaalisella kaksosella eli simulaattorilla, Ari Putkonen kertoo.

Projektin tavoitteena on opiskelijoiden osaamisen ja TKI-toiminnan lisääminen, myös tekniikan koulutuksen vetovoiman kasvattaminen, jotta alalle saataisiin tulevaisuudessa lisää teollisuuden kaipaamaa osaavaa työvoimaa.

Kumppanuussopimus syventää yhteistyötä

Valmet Automotiven kanssa tehdyllä kumppanuussopimuksella edistetään koulutuksen työelämälähtöisyyttä ja varmistetaan työelämän osaamisvaatimusten huomioon ottaminen opetussuunnitelmissa ja opetuksessa.

Esimerkkejä kumppanuustoiminnasta ovat muun muassa henkilöstökoulutus Valmet Automotiven henkilöstölle, TKI-yhteistyö sekä rekrytointipalvelut: Turun AMK:n rekrytointipalvelu välittää Valmet Automotiven tarjoamia työ-, harjoittelu-, opinnäytetyö- ja projektipaikkoja opiskelijoille.

Turku tarjoaa erinomaisen ympäristön

Lisääntyvä yhteistyö korkeakoulujen kanssa on Valmet Automotivelle äärimmäisen tärkeää, sillä autoteollisuus käy tulevina vuosina läpi isoja mullistuksia. Itseliikkuvat ajoneuvot ja sähköautot lisäävät suunnittelupalvelujen tarvetta.

– Valmet Automotiven tuotekehitys- ja suunnittelutoimisto Turussa edustaa esimerkiksi akkuteknologiassa Suomessa ainutlaatuista osaamista. Turku tarjoaa erinomaisen ympäristön korkean teknologian tuotekehitystyöhön. Tyypillisesti asiakkaitamme ovat maailman johtavat automerkit, mutta eri toimialoja edustavien suomalaisyritysten osuus asiakkaistamme kasvaa nopeasti, kertoo Valmet Automotiven suunnittelupalvelujen johtaja Jyrki Nurmi.

Myös Turun kaupunki on ratkaisuun erittäin tyytyväinen.

– Turun kasvulle ja elinvoimaisuudelle on ensiarvoisen tärkeää saada Valmet Automotiven kaltainen toimija laajentamaan toimintaansa Turkuun. Haluamme tarjota alueemme yrityksille parhaat mahdolliset toimintaedellytykset, ja kaupungin näkökulmasta suunnittelutoimisto Turussa parantaa entisestään jo nyt hyvällä pohjalla olevaa yhteistyötä Valmet Automotiven kanssa, kertoo Turun tuleva kaupunginjohtaja Minna Arve.