Siirry sisältöön

Turun AMK opiskelijaprojekti rakentaa sähkö-rallycross-autoa: teräsyhtiö SSAB mukaan yhteistyöhön

Maailmanlaajuinen teräsyhtiö SSAB on solminut yhteistyösopimuksen Turun ammattikorkeakoulun kanssa sähkö-rallycrossauto-opiskelijaprojektissa. Sähköautoprojekti on tutkimus-, kokeilu- ja oppimisympäristö, jossa eri alojen opiskelijat oppivat yhteistyössä yritysten kanssa.

Teksti: Martti Komulainen

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijaprojekti sähkökäyttöisen rallycross-auton valmistamiseksi laajenee ja syvenee kun yhteistyöhön tulee mukaan maailmanlaajuinen erikoislujiin terästuotteisiin erikoistunut SSAB.

SSAB tuo projektiin erikoislujiin teräsosiin ja kevyisiin ajoneuvoteräksiin liittyvää osaamistaan. SSAB:n Docol suurlujuusterästä käytetään rakenteilla olevassa sähkö-ralliautossa apurungoissa, tukivarsissa, reaktiotangoissa sekä korin vahvistuksissa.

Kevyet ultralujat teräsosat auttavat ajoneuvosuunnittelijoita ja -valmistajia vähentämään hiilidioksidipäästöjä, alentamaan kustannuksia ja varmistamaan turvallisuuden. Yhteistyö SSAB:n kanssa pitää sisällään myös tiedotus- ja julkaisuyhteistyötä.

– SSAB:n strategia liittyy vahvasti kestäviin ratkaisuihin ja innovatiivisiin sovelluksiin missä käytetään lujia teräksiä. Tuemme projektia materiaalitoimituksilla, teknisellä osaamisella ja tiedon jakamisella, sanoo tuotepäällikkö Esko Hakamäki SSAB Europe Oy:stä.
E-Rallycross-projekti on erittäin hyvä tapa esitellä opiskelijoille asiantuntemustamme korkealujuuksisista teräksistä ja saada lisää näkyvyyttä myös SSAB:lle ja strategiallemme yleisesti.

Rallycross-sähköauton rakentaminen on haastava tehtävä ja työtä riittää tuotesuunnittelussa, energiatehokkuuden optimoinnissa, mallinnuksessa, simuloinnissa ja akkuteknologiassa sekä markkinoinnissa. Turun AMK:n koulutus- ja osaamisalueita on mahdollista soveltaa projektissa monipuolisesti.